Dieta przeciwgrzybiczna
Jedzenie niezalecane:
-
produkty mleczne,
-
produkty mączne,
-
makarony,
-
fermentowane produkty mleczne, sery żółte i twarogi,
-
produkty, do sporządzenia których użyto drożdży,
-
fistaszki,
-
winogrona,
-
pomarańcze,
-
suszone owoce lub rodzynki,
-
pomidory w każdej formie,
-
sos sojowy, miso, tofu,
-
ziemniaki,
-
cukier,
-
herbata (nie dotyczy herbat ziołowych) lub kawa, z uwagi na zawartość kofeiny,
-
alkohol,
-
wędliny (szynki, kiełbasy, parowki itp).
Produkty zalecane:
-
siemię lniane,
-
kiełki,
-
tradycyjne płatki owsiane, lub produkt z kruszonego ziarna,
-
ziarna, brązowy ryż,
-
ciastka ryżowe,
-
pestki dyni, pestki słonecznika,
-
soczewica,
-
fasola,
-
groszek łupany,
-
szparagi,
-
sałata,
-
botwinka,
-
pietruszka,
-
cebula,
-
rzepa,
-
rzodkiewka,
-
kalafior, kapusta,
-
brokuły,
-
seler,
-
por,
-
brukselka,
-
papryka zielona
-
bakłażan,
-
kabaczek,
-
ogórek,
-
jaja,
-
mięso, kurczak, indyk, ryba, chuda wołowina (raczej rzadko),
-
baranina.
Produkty, które można spożywać ale ostrożnie
-
placki gryczane,
-
produkty z pełnej mąki ryżowej,
-
maliny, truskawki, jagody,
-
kwaśne jabłka,
-
orzechy (pieczone w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 160 st.),
-
mleko sojowe (niesłodzone),
-
mleko ryżowe (niesłodzone).